Un radar cu o rază de acțiune de 9.600 de kilometri a detectat bule de plasmă deasupra piramidelor din Giza
Oamenii de știință chinezi au folosit puternicul radar LARID din Hainan pentru a detecta bule de plasmă deasupra piramidelor egiptene și a insulelor Midway, la aproape 10.000 de kilometri depărtare.
Bule de plasmă, cauzate de o furtună solară, au fost clar vizibile pe radarul Chinei, cele mai îndepărtate fiind detectate în Africa de Nord și Pacificul Central. Analizând aceste semnale, oamenii de știință au putut observa formarea detaliată a bulelor și le-au urmărit mișcarea în timp real.
Radarele convenționale au dificultăți în a detecta ținte sub orizont din cauza curburii Pământului. LARID depășește acest obstacol prin emiterea de unde electromagnetice de mare putere, care ricoșează între ionosferă și sol, permițându-i să acopere distanțe mari.
Bulele de plasmă ecuatoriale sunt evenimente meteorologice neobișnuite în zonele de latitudini joase, cauzate de o pierdere bruscă de particule încărcate în ionosferă.
Aceste bule, care pot crește sute de kilometri în lățime, perturbă semnalele GPS și interferează cu comunicațiile prin satelit. Folosind LARID, China a devenit prima țară care a detectat pe radar aceste fenomene. (Interesting Engineering)