Sonda chineză Chang’e-6 a completat o misiune istorică în partea îndepărtată a Lunii


,

Misiunea chineză Chang’e 6 a aterizat cu succes pe partea îndepărtată a Lunii, de unde a colectat mostre și a revenit înapoi pe orbita lunară.

Misiunea a implicat aterizarea autonomă, cu senzori avansați, marcând cea de-a patra aselenizare reușită a Chinei. Sonda a selectat în mod autonom un loc de aterizare, a coborât la 100 de metri și, apoi, a planat pentru o scanare LIDAR înainte de a coborî și de a tăia motorul chiar înainte de aterizare. 

Aterizarea a fost programată astfel încât răsăritul Soarelui să lumineze peste cel mai mare, mai adânc și mai vechi crater (cunoscut) al Lunii. Asta pentru ca misiunea să poată funcționa în timpul zilei lunare.

Echipată cu mai multe instrumente științifice, aceasta și-a propus să livreze mostre lunare pe Pământ pentru studii ulterioare. Două kilograme de material lunar forat la o adâncime de până la 2 metri și colectat la suprafață cu un braț robotic va fi adus pe Pământ.

Cu această ocazie, China a devenit prima țară care și-a arborat steagul pe partea îndepărtată a Lunii, care este permanent ascunsă de Pământ. (The Orbital Index)

 
Scroll to Top