Oamenii de știință au descoperit cel mai mare genom într-o plantă
O echipă de cercetători a identificat cel mai mare genom cunoscut de pe Pământ în feriga Tmesipteris oblanceolata, conținând de peste 50 de ori mai mult ADN decât omul.
Cu mulți ani în urmă, cercetătorii au presupus că ființele mai mari, precum oamenii, trebuie să aibă genomuri mai mari. În timp, însă, s-a constata că unele animale mici, precum broaștele și salamandrele, aveau genomuri mult mai mari decât oamenii.
Oamenii au aproximativ 20.000 de gene care codifică proteine, de exemplu, dar ele reprezintă doar 1,5% din cele 3 miliarde de perechi de litere din genomul nostru.
90% din genomul uman este lipsit de funcție și numit de specialiști junk. Însă, alte specii au semnificativ mai puțin genom fără funcție.
Descoperirea ridică și mai multe semne de întrebare privind ADN-ul junk, în condițiile în care feriga Tmesipteris oblanceolata conține aproximativ 160 de miliarde de perechi de litere ADN.
Domeniul rămâne, însă, unul prea puțin studiat. Până acum, a fost măsurat genomul de la 12.000 de specii de plante, alte 400.000 de specii rămânând necunoscute din acest punct de vedere. (NY Times)