O mână robotică, cu tendoane și ligamente, a fost printată 3D într-un singur proces
O nouă abordare a fabricării aditive, care poate imprima atât materiale rigide, cât și elastice în același timp, la rezoluție înaltă, a făcut posibilă printarea 3D, dintr-un singur foc, a unei complexe mâini robotice.
Tehnica, pusă la punct de cercetătorii de la ETH Zurich din Elveția și Inkbit, poate fi folosită pentru a printa 3D părți complexe, care se mișcă și folosesc diverse materiale – totul într-un singur proces.
Aceasta funcționează pe principii similare imprimantelor cu jet de cerneală. În loc de cerneluri colorate, imprimanta pulverizează rășini care se întăresc atunci când sunt expuse la lumină ultravioletă și, în loc să imprime o singură foaie, acumulează obiecte 3D strat cu strat.
Același proces face posibilă printarea la rezoluții foarte înalte, cu voxeli (echivalentul 3D al pixelilor) cu un diametru de doar câțiva micrometri.
Pentru a testa cât de bine funcționează, cercetătorii au aplicat această tehnică printând, printre altele, o mână robotică care reproduce mâna umană, un robot cu șase picioare cu un dispozitiv de prindere și o pompă creată după modelul inimii umane.
Mâna robotică are oase rigide modelate după scanări RMN ale mâinilor umane și tendoane elastice care pot fi conectate la servomotoare, pentru a curba degetele spre palmă. Aceasta poate prinde o varietate de obiecte, inclusiv un stilou și o sticlă de apă. (IEEE Spectrum)
THOMAS BUCHNER/ETH ZURICH