Chihlimbarul artificial, folosit pentru stocarea informațiilor în ADN pe termen lung
ADN-ul este un mediu de stocare a datelor mult mai dens decât orice poate proiecta omul. Un singur gram de ADN poate stoca până la 215 petabytes.
Oamenii de știință au experimentat cu stocarea datelor în ADN, însă, s-au lovit de fragilitatea acestuia. Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii au ales să se inspire de la natură.
Astfel, oamenii de știință de la MIT au creat un fel de chihlimbar artificial care poate proteja ADN-ul pentru perioade lungi de timp și permite preluarea datelor atunci când este necesar.
Materialul se numește termoset, fiind alcătuit din polimeri care se solidifică atunci când sunt încălziți, dar pot fi, de asemenea, degradați la cerere atunci când sunt expuși la anumite substanțe chimice.
Tehnica, numită Thermoset-REinforced Xeropreservation, a fost folosită cu succes pentru a stoca secvențe ADN de diferite lungimi, la temperaturi de până la 75° C.
În prezent, T-REX are nevoie de câteva ore pentru a scrie date în ADN și a le seta în materialul termorezistent, dar echipa spune că acest lucru ar putea fi accelerat cu unele optimizări. (New Atlas)