Tehnologie

Un nou satelit va monitoriza emisiile de metan și CO2

Carbon Mapper Coalition a lansat pe orbită primul satelit Tanager-1. Dezvoltat de Planet Labs cu tehnologie NASA, acesta va avea menirea de a stimula acțiunile locale asupra marilor poluatori cu metan și CO2. Tanager-1 este primul dintr-o serie de sateliți dezvoltați și implementați printr-un parteneriat public-privat unic, alimentat de filantropie, care…

Mai multe boli pot fi diagnosticate rapid de AI, prin analizarea limbii

Un sistem de imagistică dezvoltat de cercetătorii irakieni și australieni poate diagnostica diabetul, accidentul vascular cerebral, anemia, astmul, afecțiunile hepatice și ale vezicii biliare, COVID-19 și o serie de probleme vasculare și gastrointestinale. Tehnologia folosește algoritmi de învățare mecanică, care au fost antrenați pe baza a 5260 de imagini, pentru a…

Dronele autonome vor face curat pe Everest

Nepalul va desfășura drone grele pentru a transporta gunoiul de pe versantul Ama Dablam, înalt de 6.812 metri, din sudul Everestului. Aceasta va fi prima operațiune comercială pe care o realizează un vehicul aerian fără pilot în zona de mare altitudine a Nepalului. Dronele DJI vor face munca realizată până acum…

O misiune spațială va studia de aproape un asteroid care va trece la mică distanță de Pământ

În încercarea de a se asigura că nu pățim la fel ca dinozaurii, Agenția Spațială Europeană a anunțat o nouă misiune îndrăzneață de apărare planetară, Misiunea Rapid Apophis pentru Siguranța Spațială (Ramses). Această misiune își propune să se întâlnească cu asteroidul 99942 Apophis, un obiect aproximativ de dimensiunea unei nave de…

Un pacient care și-a pierdut vocea poate vorbi, din nou, cu ajutorul implanturilor neuronale

În urmă cu patru ani, Casey Harrell a început să sufere de scleroză laterală amiotrofică, care i-a afectat mai multe funcții ale corpului, inclusiv vorbirea. În iulie anul trecut, însă, medicii de la Universitatea din California i-au implantat chirurgical electrozi în creier pentru a încerca să discearnă ce încerca să spună. Acest…

Un robot prepară singur mâncarea, în funcție de comenzile primite 

Roboții sunt utilizați pentru o gamă largă de sarcini în industria alimentară. Aceștia pot fi găsiți pe câmpurile cu plantații, la recoltare sau la sacrificarea animalelor, dar și în sortare, ambalare, paletizare, precum și în preluarea comenzilor și controlul calității.  Echipați uneori cu inteligență artificială și sisteme de viziune artificială, roboții…

O nouă tehnologie de extragere a litiului din saramură promite cheltuieli mai mici și durabilitate

O nouă metodă de extragere a litiului din apa sărată poate oferi o alternativă mai eficientă, mai rentabilă și mai ecologică la producția tradițională de litiu, necesară dezvoltării bateriilor. Noua metodă de extragere a litiului din saramură costă cu 40% mai puțin decât metodele folosite în prezent și este mai fiabilă…

China a realizat comunicații spațiu-sol cu un satelit cuantic ușor

O echipă de cercetători chinezi a dezvoltat un microsatelit cuantic compact care poate efectua distribuția cheilor cuantice spațiu-sol folosind stații solare ușoare și portabile. Microsatelitul, care cântărește puțin peste 20 de kilograme, reprezintă o reducere majoră a dimensiunii și greutății în comparație cu sateliții cuantici anteriori, permițând o desfășurare mai flexibilă…

O pastilă cu senzori și camere video intră în testare clinică

Startup-ul medical Endiatx se pregătește să introducă pe piață o pastilă care poate realiza analiza internă a organismului cu ajutorul unor camere video și senzori de mici dimensiuni. PillBot este o capsulă robotică ingerabilă, echipată cu camere, senzori și capacități de comunicare wireless, permițând medicilor să examineze tractul gastro-intestinal cu precizie…

O nouă tehnologie doboară recordul pentru transferul de date prin fibră optică

O echipă internațională de cercetători a doborât recordul pentru comunicațiile prin fibră optică comercială. Extinzând lățimea de bandă a fibrei optice, echipa a realizat rate de transfer de patru ori mai mari decât sistemele comerciale existente și cu 33% mai bune decât recordul anterior. Succesul cercetătorilor derivă, în parte, din utilizarea…

Scroll to Top