Un test de sânge poate prezice boala Parkinson cu ani înainte de apariția simptomelor
Cercetătorii de la University College of London au dezvoltat un test de sânge care identifică cu exactitate maladia Parkinson cu până la șapte ani înainte ca simptomele sale să se manifeste, prin măsurarea nivelurilor a opt biomarkeri.
S-a folosit o tehnică numită spectrometrie de masă pentru a identifica biomarkerii în stadiile incipiente ale bolii, prin compararea sângelui a 10 pacienți și 10 persoane sănătoase. Un total de 47 de proteine au fost găsite la diferite niveluri în cele două grupuri.
Apoi, folosind învățarea automată, numărul de biomarkeri a fost redus la opt proteine care pot influența inflamația și formarea corpurilor Lewy – aglomerări toxice care se acumulează în creierul persoanelor cu Parkinson.
Testarea celor opt biomarkeri a fost 100% precisă în identificarea bolii Parkinson la 99 de persoane (dintre care 49 de bărbați) ce au fost diagnosticate deja cu boala.
Pentru a vedea dacă testul de sânge poate într-adevăr să prezică cine ar putea dezvolta Parkinson, cercetătorii au analizat 146 de probe de sânge de la 54 de persoane cu tulburare de comportament de somn cu mișcare rapidă a ochilor, care precede, adesea, Parkinson.
Participanții au fost urmăriți timp de până la 10 ani. În această perioadă, 11 au fost diagnosticați cu Parkinson și cinci au dezvoltat demență cu corpi Lewy, care prezintă simptome similare cu boala Parkinson. Testul cu opt biomarkeri a identificat corect 79% din probe ca fiind similare cu cele ale persoanelor diagnosticate cu Parkinson, prezicând debutul bolii cu între 7,3 și 0,9 ani înainte de diagnostic.
Prin descoperirea mai devreme a persoanelor cu risc de Parkinson, acestea pot fi incluse în studiile clinice care vizează prevenirea sau încetinirea bolii. Acest lucru ar putea duce la tratamente mai bune și la îmbunătățirea calității vieții pentru pacienți. (Parkinson’s News Today)