Un nou tratament pentru fibroza chistică le dă pacienților șansa de a trăi mult mai mult
Viețile celor care suferă de fibroză chistică ar putea fi mult mai lungi, grație unei triple combinații de medicamente care formează un nou tratament.
Numit Trikafta, tratamentul corectează proteina diformă care provoacă fibroza chistică. Această modificare moleculară subțiază mucusul din plămâni, astfel încât să poată fi tușit cu ușurință.
În urma tratamentului, pacienții trec printr-o perioadă de tuse prelungită. Însă, nu este tusea care indică o boală, ci opusul – tusea care îi ajută să-și curețe plămânii de un mucus asemănător gudronului.
Fibroza chistică este o boală genetică cronică, care afectează plămânii și sistemul digestiv. Cauzată de o mutație a genei CFTR, aceasta produce un mucus gros și vâscos în organism, care afectează funcționarea normală a organelor.
În trecut, fibroza chistică era garanția unei morți timpurii. Când boala a fost identificată pentru prima dată, în anii 1930, majoritatea copiilor născuți cu fibroză chistică au murit în copilărie.
Treptat, speranța de viață a crescut de la 5 ani în anii 1950, la 10 ani în anii 1970 și 35 de ani în anii 2000. Cu noul tratament, pacienții se pot aștepta să trăiască până la 82 de ani. (The Atlantic)