Un nou tratament dă speranțe privind vindecarea diabetului zaharat
Diabetul zaharat ar putea fi vindecat printr-un tratament combinat, care înmulțește semnificativ numărul celulelor producătoare de insulină, arată un studiu preclinic recent.
Oamenii de știință de la centrele medicale Mount Sinai și City of Hope din Statele Unite au creat un tratament medicamentos care a reușit să dezvolte cu 700% numărul celulelor producătoare de insulină (cunoscute sub numele de celule beta) în decurs de trei luni la șoareci, inversând efectiv boala.
Situate în pancreas, celulele beta sunt responsabile pentru producerea insulinei, care reglează nivelul zahărului din sânge.
La persoanele care suferă de diabet, numărul și calitatea acestor celule este redusă și, în absența unor modalități de regenerare, diabetul devine ireversibil și este de obicei gestionat prin injecții regulate cu insulină pentru diabetul de tip 1 și medicamente specializate pentru diabetul de tip 2.
Noul tratament este o terapie combinată, care utilizează harmina, un compus natural găsit în anumite plante, împreună cu agoniști ai receptorilor GLP1, o clasă de medicamente precum Ozempic, utilizate în mod obișnuit pentru tratarea diabetului de tip 2.
În prezent, există 422 de milioane de oameni din întreaga lume cu diabet zaharat, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (Euronews)