Sângele crabului potcoavă este folosit pentru a produce o substanță numită limulus amebocyte lizat (LAL), necesară pentru a testa substanțele toxice numite endotoxine din medicamentele intravenoase.
Produse de bacterii, endotoxinele sunt omniprezente în mediu și nu pot fi îndepărtate pur și simplu prin sterilizare. Acestea pot provoca o reacție numită “febră de injectare”, iar o concentrație mare poate duce chiar la deces.
Producerea LAL necesită recoltarea crabilor potcoavă din oceane și de pe plaje, drenarea a până la 30% din sângele lor și returnarea crabilor vii în ocean. Se estimează că undeva la 30% dintre crabii folosiți mor sau transmit efecte dăunătoare generațiilor următoare.
Un răspuns la îngrijorările privind impactul asupra speciei și mediului îl reprezintă sângele sintetic de crab potcoavă pentru uz farmaceutic. Procesul a fost dezvoltat în anii 90, dar nu a fost folosit din cauza reglementărilor care cereau validări pentru fiecare caz în parte.
La presiunea activiștilor de mediu, marile companii companii farmaceutice au dezvoltat propriile variante de sânge sintetic de crab și urmează să testeze endotoxinele fără a mai folosi crabi potcoavă. (Smithsonian Mag)