Inteligența artificială poate diagnostica tumorile cerebrale în 90 de minute sau chiar mai repede
Un nou sistem de inteligență artificială, dezvoltat de cercetătorii olandezi, poate identifica tipul unei tumori cerebrale chiar în timpul operației de extirpare.
În mod normal, chirurgii trebuie să estimeze dacă se poate scoate în siguranță întreagă tumoră de pe creier, sau cât de mult dintr-o tumoră pot extirpa, luând în calcul și efectele secundare care pot rămâne după operație.
Uneori, este necesară și o a doua operație, la una sau două săptămâni distanță – cât timp au nevoie chirurgii pentru a-și da seama care este cea mai bună cale de urmat.
Cu noul AI, care nu are nevoie de mai mult de 90 de minute pentru a identifica categoriile de tumori cerebrale, chirurgii pot începe extirparea și realiza analiza cu ajutorul inteligenței artificiale chiar în timp ce pacientul se află încă pe masa de operație.
În timpul testelor, realizate cu probele de țesut tumoral cerebral stocate într-o biobancă de la Centrul Princess Máxima, Olanda, algoritmul a identificat corect tumorile în 45 din 50 de cazuri, iar în restul nu a fost suficient de sigur pentru a pune un diagnostic. (Freethink)