Un nou studiu dezvăluie că memoria pentru o anumită experiență este stocată în mai multe “copii” paralele. Acestea sunt păstrate pentru perioade variabile, modificate în anumite grade și uneori șterse în timp, raportează cercetătorii de la Universitatea din Basel.
Grupul de cercetare al profesorului Flavio Donato a folosit șoareci pentru a investiga modul în care amintirile sunt stocate în creier și cum acestea se schimbă de-a lungul vieții.
Echipa de cercetători a arătat că în hipocamp, o regiune a creierului responsabilă pentru învățarea din experiență, un singur eveniment este stocat în copii de memorie paralele între cel puțin trei grupuri diferite de neuroni, care apar în diferite etape în timpul dezvoltării embrionare.
Responsabili pentru persistența pe termen lung a unei amintiri sunt primii neuronii creați. Aceștia, au o memorie slabă la început, dar care devine din ce în ce mai puternică pe măsură ce trece timpul.
În contrast, copia memoriei aceluiași eveniment creată de neuronii produși mai târziu este foarte puternică la început, dar se estompează în timp, și chiar devine inaccesibilă creierului, eventual.
Între cele două tipuri de neuroni, există și o versiune mai stabilă.
„Modul dinamic în care amintirile sunt stocate în creier reprezintă o dovadă a plasticității creierului, care stă la baza capacității sale enorme de memorie” spun cercetătorii. (Unibas)