Cercetătorii lucrează la îmbunătățirea preziceri riscului de demență
Cu ajutorul inteligenței artificiale, oamenii de știință vor analiza 1,6 milioane de scanări ale creierului pentru a dezvolta instrumente menite să prezică riscul de demență.
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh și Universitatea din Dundee vor examina scanările CT și RMN ale pacienților din Scoția capturate de-a lungul a mai bine de un deceniu, ca parte a unui efort global de cercetare numit NEURii.
Echipa de cercetători va folosi învățarea automată pentru a potrivi datele din imagini cu înregistrările medicale asociate, în scopul de a găsi modele care ar putea ajuta medicii să determine mai bine riscul unei persoane de a dezvolta demență.
Instrumentele dezvoltate astfel ar putea ajuta inclusiv la accelerarea dezvoltării unor tratamente mai precise pentru această afecțiune.
Numărul persoanelor care trăiesc cu demență la nivel global este prognozat să ajungă la 153 de milioane până în 2050, iar cercetătorii avertizează că acest lucru reprezintă o amenințare pentru sistemele de sănătate și de asistență socială. Costurile sociale și de sănătate legate de demență depășesc deja $1 trilion pe an. (The Guardian)