Floră/Faună
Defrișările pădurii amazoniene din Brazilia rămân la un nivel scăzut
Rata defrișărilor Amazonului brazilian a rămas aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani, în ciuda creșterii numărului de incendii, potrivit datelor publicate recent de institutul național de cercetare spațială din Brazilia. 561 de kilometri pătrați au fost defrișați în luna septembrie, ducând totalul pe ultimul an la 4.191…
Biodiversitatea râului Yangtze, în revenire după interdicțiile la pescuit
Resursele biologice acvatice ale râului Yangtze și-au revenit în mod semnificativ în urma interdicțiilor la pescuit impuse din 2021, anunță Ministerul Agriculturii și Afacerilor Rurale din China. Datele de monitorizare arată că, în comparație cu 2022, captura medie pe principalele cursuri de apă ale râului a crescut cu 16,7% la 2,1…
Comisia Internațională pentru Vânătoarea de Balene și-a făcut treaba și ar trebui să fie desființată, consideră experții
La apogeul industriei balenelor, mii de balene erau ucise în fiecare an – în principal pentru petrolul lor. Până în anii 1930, însă, tot mai mulți oameni au devenit conștienți de faptul că vânătoarea de balene este nesustenabilă. În 1946, a fost semnată Convenția Internațională pentru Reglementarea Vânătorii de Balene și…
Taiwanul interzice spectacolele cu animalele sălbatice captive
Spectacolele cu animale sălbatice ținute în captivitate, inclusiv delfini și tigri, nu vor mai fi permise în Taiwan, conform noilor reglementări ale Ministerului Agriculturii. Reglementările, publicate pe 29 iulie, vor interzice companiilor să forțeze animalele sălbatice să performeze sau să interacționeze cu oamenii. De asemenea, companiile care dețin animale captive în scopuri…
Defrișările pădurii amazoniene din Brazilia sunt la cel mai scăzut nivel din 2016
Față de anul precedent, nivelul defrișărilor pădurii amazoniene din Brazilia a încetinit cu aproape jumătate, potrivit datelor guvernamentale, obținute cu ajutorul monitorizării prin satelit. În ultimele 12 luni, pădurea tropicală amazoniană a pierdut 4.300 de kilometri pătrați, o suprafață aproximativ de dimensiunea Rhode Island. Aceasta reprezintă o reducere a defrișărilor cu…
Kenya apelează la digitalizare pentru a planta 15 miliarde de copaci
În 2022, Kenya s-a angajat să refacă acoperirea forestieră printr-un program pe 10 ani, care beneficiază de bunăvoința și participarea cetățenilor. Scopul final este plantarea a 15 miliarde de copaci până în 2032. Programul, care face parte dintr-un efort mai amplu de combatere a schimbărilor climatice, presupune mobilizarea în masă a…
A fost semnat contractul de finanţare pentru cea mai mare pădure urbană din România: 60 de hectare cu bani din PNRR
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, şi primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, au semnat marţi contractul de finanţare pentru cea mai mare pădure urbană din România, de peste 60 de hectare, care va fi realizată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). „Pădurea urbană înseamnă anumite specii şi densităţi foarte mari, e…
A fost descoperită o ființă ce nu are nevoie de oxigen
Oamenii de știință au descoperit un parazit, asemănător meduzei, care nu are un genom mitocondrial – primul organism multicelular găsit vreodată cu o astfel de absență. Lipsa genomului mitocondrial privează organismul de funcția respiratorie – acesta nu are nevoie de oxigen pentru a trăi, supraviețuind complet lipsit de oxigen. Henneguya salminicola este…
Sustenabilitatea pescuitului european, în mod special în Marea Neagră și Mediterană, continuă să se îmbunătățească
Țările Uniunii Europene conțină să facă progrese în ceea ce privește sustenabilitatea activităților de pescuit, potrivit unui nou raport al Comisiei Europene. Raportul subliniază progresele făcute în Atlanticul de Nord-Est, Marea Mediterană și Marea Neagră, unde stocurile de pește se află la niveluri sănătoase. Aceste zone se bucură de cele mai…
O pădure unică de salcie prosperă pe locul unui rezervor de apă distrus de război în Ucraina
În urmă cu un an, forțele ruse au aruncat în aer barajul centralei hidroelectrice Kakhovka din regiunea ocupată Herson. Ca urmare, rezervorul Kahovka (care conținea o cantitate de apă egală cu cea a Marelui Lac Sărat din statul american Utah) a fost golit de apă. Din cauza inundațiilor masive din zonele…
O nouă tehnică pentru combaterea algelor pare să dea rezultate
În Utah, cercetătorii americani testează o nouă tehnică pentru combaterea înfloririi algelor și, până acum, aceștia spun că rezultatele sunt de-a dreptul revoluționare. Tehnica a fost aplicată cu succes la rezervorul Mantova, unde experții sperau să curețe apa de gunoaiele verzi și dăunătoare. Nu este vorba doar de aspectul algelor, ci…
Prima zonă cheie de biodiversitate din lume identificată în Congo
După o cercetare aprofundată, având la bază regulile Key Biodiversity Area, Parcul Național Nouabalé-Ndoki din Congo a fost desemnat drept primul sit din lume recunoscut pentru integritatea sa ecologică. Acest standard este o măsură a proceselor naturale robuste și a rezistenței împotriva perturbărilor. KBA stabilește criterii riguroase pentru identificarea siturilor care…
Heineken a realizat prima recoltă europeană de orz regenerativ
Heineken anunță o realizare importantă, odată cu finalizarea primei sale recolte de orz regenerativ la scară largă din Europa. Inițiativa, dezvoltată prin programul Heineken Transitions și în colaborare cu cooperativa franceză Vivescia și filiala sa de malț Malteurop, reprezintă prima incursiune a companiei în agricultura regenerativă la scară. În cadrul programului, aproximativ…
Defrișările din cea mai mare pădure tropicală de pe Pământ continuă să scadă
În ciuda incendiilor din perioada caldă, nivelul defrișărilor din partea braziliană a pădurii Amazon continuă să scadă. Defrișările din Amazonul brazilian au continuat să scadă în luna mai, atingând cel mai scăzut nivel din martie 2018, potrivit noilor date ale sistemului de alertă implementat de Institutul Național de Cercetare Spațială din…
Cercetătorii italieni au recreat habitatul fluturilor într-o seră din Alpi
Proiectul Butterfly Forest din Trento a fost creat special cu scopul de a reproduce mediul propice pentru fluturi, care suferă de un declin al populației la nivel global. Prin acest proiect, cercetătorii italieni au reușit să creeze un habitat umed, asemenea celui din pădurea tropicală tanzaniană, într-o seră din zona Munților…
Glutonii sunt pe cale de a reveni în zonele înalte din Colorado
Parlamentarii din Colorado au aprobat cu o majoritate covârșitoare un proiect de lege pentru a restabili glutonii în regiunile înalte ale statului. Grupurile de conservare sărbătoresc aprobarea proiectului de lege. Ei văd Colorado ca pe o piesă cheie a unei strategii pentru a asigura supraviețuirea membrului extrem de solitar al familiei…
Balenele albastre au putut fi văzute, din nou, în zona Seychelles
După mai multe decenii în care au dispărut din regiune, balenele albastre au reapărut în Seychelles, unde au fost, multă vreme, vânate masiv. În urma a două expediții organizate în noiembrie 2020 și, apoi, în aceeași lună un an mai târziu, experții au observat, în cinci rândul, un număr de zece…
5,3 milioane de hectare din Alaska vor fi protejate prin lege
Casa Albă a anunțat că va restricționa 5,3 milioane de hectare din Alaska, pentru a nu face obiectul închirierii pentru exploatarea de petrol și gaze. Decizia are în vedere protejarea faunei sălbatice, din care fac parte caribou și urșii polari, în măsura în care topirea accelerată a Arcticii duce la restrângerea…
Australia nu va mai exporta ovine vii
Guvernul australian a decis încetarea exporturilor de ovine vii începând de la 1 mai 2028. Decizia a fost luată cu greu, după mulți ani de campanii ale organizațiilor care militează pentru drepturile animalelor. În 2017, în vreme ce erau transportate cu Awassi Express spre Orientul Mijlociu, 2.400 de oi au murit…
Recifele de corali sunt cu aproape 25% mai mari decât se credea
Cu ajutorul imaginilor captate din satelit și ak AI-ului, cercetătorii au descoperit că Pământul are „un stoc” mai mare cu aproape 25% de corali decât se credea anterior. Aceste tehnologii au ajutat cercetătorii să identifice alți 64.000 de kilometri pătrați de recife de corali – o arie de dimensiunea Irlandei. Asta înseamnă…
Două forme de viață s-au contopit într-un organism cu abilități noi
Oamenii de știință au constatat un eveniment ce are loc doar o dată la câteva miliarde de ani – combinarea a două forme diferite de viață într-un organism nou. Numit endosimbioză primară, fenomenul apare atunci când un organism microbian îl înghite pe altul și începe să-l folosească ca un organ intern….