Două forme de viață s-au contopit într-un organism cu abilități noi
Oamenii de știință au constatat un eveniment ce are loc doar o dată la câteva miliarde de ani – combinarea a două forme diferite de viață într-un organism nou.
Numit endosimbioză primară, fenomenul apare atunci când un organism microbian îl înghite pe altul și începe să-l folosească ca un organ intern. Celula gazdă oferă nutrienți, energie, protecție și alte beneficii simbiotului, până când, în cele din urmă, acesta nu mai poate supraviețui singur și ajunge un organit în celulele microbiene.
Cercetătorii cred că, în istoria de patru miliarde de ani a vieții pe Pământ, endosimbioza primară s-a întâmplat doar de două ori și de fiecare dată a fost un progres masiv pentru evoluție.
Prima oară a avut loc în urmă cu aproximativ 2,2 miliarde de ani, când o arhee a înghițit o bacterie care a dat naștere mitocondriilor – organit producător de energie, ce a permis formelor complexe de viață să evolueze.
A doua oară s-a întâmplat acum aproximativ 1,6 miliarde de ani, când unele dintre aceste celule avansate au absorbit cianobacterii capabile de a recolta energia din lumina soarelui. Așa s-au născut plantele.
Acum, oamenii de știință au observat cum o specie de alge numită Braarudosphaera bigelowii a înghițit o cianobacterie care le permite să fixeze azotul direct din aer și să-l combine cu alte elemente pentru a crea compuși mai utili. (New Atlas)