Cel mai amplu studiu realizat vreodată asupra genomului păsărilor oferă o imagine remarcabil de detaliată asupra arborelui genealogic al păsărilor


,

Cel mai amplu studiu realizat vreodată asupra genomului păsărilor oferă o imagine remarcabil de detaliată asupra arborelui genealogic al păsărilor. Acesta arată că majoritatea grupurilor moderne de păsări au apărut pentru prima dată la 5 milioane de ani după dispariția dinozaurilor.

Prin analizarea genomului a peste 360 de specii de păsări, studiul a identificat relațiile fundamentale dintre grupurile majore de păsări, dezvăluind în același timp și grupuri noi.

Studiile anterioare au arătat că arborele genealogic al păsărilor are trei ramuri majore. Noul studiu a dezvăluit o nouă grupare de păsări care a fost numită “Elementaves” – păsări bine adaptate pentru a trăi pe uscat, în cer și în apă.

Păsările cântătoare reprezintă aproape 50% din toate speciile și își au originea în Australia, unde au apărut în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani, înainte să se răspândească în toată lumea.

Informațiile de la aproape 200 de fosile au arătat că toate păsările împărtășesc un strămoș comun, care a trăit cu puțin peste 90 de milioane de ani în urmă. Însă, majoritatea grupurilor de păsări moderne au apărut 25 de milioane de ani mai târziu, în decursul a doar câteva milioane de ani după sfârșitul perioadei cretacice, în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani. (The Conversation)

Scroll to Top