Începând din 2010, numărul oamenilor care mor din cauza accidentelor auto a scăzut cu 5% la 1,19 milioane pe an, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
108 țări membre ale Națiunilor Unite au raportat scăderea acestui număr în perioada 2010 – 2021. 10 dintre acestea (Belarus, Brunei Darussalam, Danemarca, Japonia, Lituania, Norvegia, Federația Rusă, Trinidad și Tobago, Emiratele Arabe Unite și Venezuela) au reușit chiar să-l scadă cu 50%.
Alte 35 de țări au făcut progrese notabile, reducând numărul deceselor cu 30% până la 50%.
Raportul arată că 28% din decesele rutiere globale au avut loc în Asia de Sud-Est, 25% în Pacificul de Vest, 19% în regiunea africană, 12% în regiunea Americilor, 11% în regiunea est-mediteraneeană și 5% în zona europeană.
9 din 10 decese au loc în țările cu venituri mici și medii, iar numărul deceselor din aceste țări este disproporționat de mare în comparație cu numărul de vehicule și drumuri pe care le au. Riscul de deces este de trei ori mai mare în țările cu venituri mici decât în cele cu venituri mari, în condițiile în care țările cu venituri mici dețin doar 1% din vehiculele care circulă în întreagă lume. (WHO)