Reciclarea și electrificarea surselor de energie sunt esențiale pentru reducerea emisiilor de carbon ale industriei de aluminiu


,

Aluminiul este al doilea cel mai utilizat metal din lume după oțel, găsit în aproape orice, de la tigăi, folii de bucătărie și smartphone-uri, până la avioane, poduri și clădiri. Este, de asemenea, una din cheile tranziției către energia curată, utilizată pentru a realiza tehnologii cu emisii reduse de carbon.

Însă, producerea aluminiului primar generează și mult carbon, aproximativ 2% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Topitoriile consumă cantități excesive de energie – de obicei derivată din combustibili fosili – și au nevoie de blocuri de carbon real pentru a transforma alumina brută în aluminiu metalic strălucitor.

Extinsă în ultimii ani, reciclarea aluminiului reduce cu 95% energia necesară, scăzând semnificativ emisiile. Aceasta, însă, implică o rețea extinsă de colectare, de la oameni care adună deșeuri, până la fabrici care topesc resturile.

Dar numai reciclarea nu poate reduce impactul climatic al acestui metal. Experții subliniază că electrificarea surselor de energie ale topitoriilor și folosirea hidrogenului verde sunt esențiale pentru a decarboniza complet sectorul. 

Totodată, metodele de colectare a deșeurilor necesită îmbunătățiri, dat fiind faptul că o mare parte din aluminiu încă ajunge la groapa de gunoi.

Reducerea poluării industriei de aluminiu devine și mai importantă în contextul în care cererea globală de aluminiu care va crește cu până la 80% până în 2050. (Canary Media)

Scroll to Top