Cum a devenit Marea Britanie prima țară G7 care a eliminat treptat energia pe cărbune
Ultima centrală electrică pe cărbune din Marea Britanie, Ratcliffe-on-Soar din Nottinghamshire, s-a închis în septembrie, punând capăt unei ere de 142 de ani de ardere a cărbunelui pentru a genera energie electrică.
Astfel, Marea Britanie a devenit prima economie majoră – și primul membru G7 – care scapă definitv de arderea cărbunelui. Tot Marea Britanie era prima țară care a inaugurat o centrală electrică pe cărbune în 1882.
Din 1882 până la închiderea Ratcliffe, centralele pe cărbune din Marea Britanie au ars 4,6 miliarde de tone de cărbune și au emis 10,4 miliarde de tone de dioxid de carbon – mai mult decât au produs vreodată majoritatea țărilor din toate sursele.
Eliminarea treptată a cărbunelui a fost construită pe patru elemente cheie.
În primul rând, disponibilitatea surselor alternative de energie electrică, suficiente pentru a satisface și depăși cererea în creștere.
În al doilea rând, renunțarea la construirea unor noi centrale pe cărbune.
În al treilea rând, taxarea externalităților, precum poluarea aerului și dioxidul de carbon, înclinând astfel balanța economică în favoarea alternativelor.
În al patrulea rând, guvernul a stabilit un calendar clar de eliminare treptată cu un deceniu în urmă, oferind sectorului energetic răgaz să reacționeze și să planifice din timp. (CarbonBrief)