Oamenii de știință au creat un șoarece dintr-o genă mai veche decât viața animală
O echipă internațională de cercetători anunță crearea de celule stem de șoarece capabile să genereze un șoarece complet dezvoltat folosind instrumente genetice dintr-un organism unicelular.
Cercetătorii au folosit o genă găsită în coanoflagelate, un organism unicelular înrudit cu animalele, pentru a crea celule stem pe care apoi le-au folosit pentru a da naștere unui șoarece viu.
Coanoflagelatele sunt cele mai apropiate rude vii ale animalelor, iar genomurile lor conțin versiuni ale genelor Sox și POU, cunoscute pentru conducerea pluripotenței – potențialul celular de a se dezvolta în orice tip de celulă.
Studiul a urmărit modul în care versiunile timpurii ale proteinelor Sox și POU, care leagă ADN-ul și reglează alte gene, au fost folosite de strămoșii unicelulari pentru funcții care mai târziu au devenit parte integrantă a formării celulelor stem și a dezvoltării animalelor.
Descoperirea remodelează înțelegerea noastră asupra originilor genetice ale celulelor stem, oferind o nouă perspectivă asupra legăturilor evolutive dintre animale și rudele lor unicelulare antice.
Prin aprofundarea înțelegerii modului în care a evoluat mașinăria celulelor stem, oamenii de știință pot identifica noi modalități de optimizare a terapiilor cu celule stem și de îmbunătățire a tehnicilor de reprogramare celulară pentru tratarea bolilor sau repararea țesuturilor deteriorate. (Qmul)