Cercetătorii germani au identificat un tip de ciupercă ce este capabilă să descompună materialele plastice sintetice, oferind o nouă potențială soluție în lupta globală împotriva poluării cu plastic.
Cercetătorii au observat că microciupercile din lacul Stechlin din nord-estul Germaniei pot prospera cu polimeri sintetici, fără nicio altă sursă de carbon.
Aceste ciuperci sunt deosebit de eficiente în descompunerea poliuretanului, un material comun utilizat în spuma de construcții, printre alte produse.
Această capacitate, de a utiliza plasticul ca unică sursă de hrană, permite ciupercilor Stechlin să degradeze plasticul mai eficient în comparație cu alte organisme care ar putea avea nevoie de nutrienți sau surse de carbon suplimentare.
Capacitatea ciupercilor de a descompune plasticul ar fi putut evolua ca răspuns la prezența copleșitoare a materialului sintetic în mediul lor, cred oamenii de știință.
Deși reprezintă o descoperire promițătoare, mai ales când vine vorba de combaterea poluării oceanice cu plastic, experții au avertizat că nu este, însă, un glonț de argint, care să rezolve toate problemele din această zonă. (Independent)