Comisia Internațională pentru Vânătoarea de Balene și-a făcut treaba și ar trebui să fie desființată, consideră experții


,

La apogeul industriei balenelor, mii de balene erau ucise în fiecare an – în principal pentru petrolul lor. Până în anii 1930, însă, tot mai mulți oameni au devenit conștienți de faptul că vânătoarea de balene este nesustenabilă.

 În 1946, a fost semnată Convenția Internațională pentru Reglementarea Vânătorii de Balene și a fost înființată Comisia Internațională pentru Vânătoarea de Balene ca organism decizional pentru a se ocupa de problemă. 

Aceasta a fost prima convenție globală din lume concepută pentru a aborda o amenințare semnificativă la adresa faunei sălbatice.

Acum, experții sunt de părere că, în apropierea celei de-a optzecea aniversări, Comisia Internațională pentru Vânătoarea de Balene ar trebui să fie desființată pentru a face loc altor convenții și guvernelor naționale.

Realizările Comisiei – gestionarea populațiilor globale de balene și, în special, implementarea unui moratoriu asupra vânătorii comerciale de balene în 1985 – sunt lăudabile.

De atunci, însă, reuniunile au fost o sursă de dialog lipsit de rezultat între țările membre, consideră experții. Desființarea Comisiei ar fi și un exemplu puternic și pentru comunitatea internațională de mediu. (Nature)

Scroll to Top