O nouă tehnologie ar putea face comunicarea între Pământ și spațiu de 1.000 de ori mai rapidă


,

Un nou proiect, ce are la bază o rețea care folosește unde laser, lansat în Australia de Vest, ar putea revoluționa comunicațiile globale.

Două stații optice terestre, dintr-o rețea plasată strategic, au primit deja cu succes semnale laser de la un satelit german, spun cercetătorii, deschizând calea pentru a crește capacitatea comunicațiilor spațiu-Pământ de 1.000 de ori.

Inițiativa “TeraNet” este condusă de omul de știință Sascha Schediwy de la Universitatea din Australia de Vest și finanțată de Misiunea demonstrativă Moon to Mars a Agenției Spațiale Australiane.

“Prin trecerea la fascicule laser în infraroșu pentru comunicații, obținem o lățime de bandă de 100 sau 1.000 de ori mai mare”, spune Schediwy.

Comunicațiile radio tradiționale tind să aibă o zonă largă de difuzare, ceea ce poate provoca suprapuneri și interferențe între semnalele radio. Semnalele cu lungime de undă scurtă utilizate de TeraNet vor fi mai concentrate.

Cu mii de sateliți care orbitează în jurul Pământului, există un volum uriaș de date colectate care trebuie trimise înapoi, iar comunicațiile laser de înaltă frecvență ar putea reprezenta o soluție. (ScienceAlert)

Scroll to Top