Cinci moduri în care știința abordează criza rezistenței la antibiotice


Oamenii de știință încearcă mai multe abordări pentru a menține antibioticele cu un pas înaintea microbilor, care se adaptează și creează rapid rezistență la acestea.

O variantă evaluată de aceștia o reprezintă produsele naturale. Microbii încă posedă o mulțime de antimicrobieni naturali pe care oamenii de știință nu i-au exploatat până acum. 

Unii oameni de știință cred că inteligența artificială poate ajuta în screeningul antimicrobian. Aceștia folosesc AI-ul pentru a identifica proteinele scurte sau peptidele găsite la oamenii moderni și dispăruți, precum și la alte animale dispărute, inclusiv mamuții lânoși și elanii uriași.

O altă opțiune o reprezintă terapiile combinate, care-și propun să atace microbii cu mai multe medicamente simultan. Două medicamente ar putea funcționa sinergic, iar utilizarea în perechi ar putea chiar bloca dezvoltarea rezistenței la antibiotice.

Cercetătorii caută și modalități de a încetini răspândirea rezistenței în rândul microbilor. O posibilitate aici este îmbunătățirea tratamentului clinic al infecției, astfel încât să fie necesare mai puține antibiotice în general.

În fine, diagnosticarea rapidă și precisă a cauzei unei infecții și identificarea antibioticelor la care este sensibilă ar putea, de asemenea, să reducă utilizarea antibioticelor și să încetinească evoluția rezistenței. (Nature)

Scroll to Top