Cel mai modern Liceu Tehnologic din România a fost construit în Sebeș, orașul cu șomaj zero


, ,

Liceul Tehnologic Sebeș este, în prezent, unul dintre cele mai moderne din România, unitatea de învățământ fiind ridicată în ultimii doi ani.

Aproape 1.000 de elevi au început anul școlar în orașul puternic industrializat din județul Alba, aflat la intersecția autostrăzilor A1 și A10. Proiectul a devenit posibil ca urmare a obținerii unei finanțări din fonduri europene în valoare de peste 6 milioane de euro, la care s-au adăugat fonduri guvernamentale și locale. În total, construcția și dotările au costat mai mult de 12 milioane de euro, respectiv 61 de milioane de lei.

Clădirea are o arhitectură spectaculoasă, încorporând tehnologii de ultimă generație. Lumina intră generos prin pereții înalți din sticlă accesorizați cu elemente decorative în culori vii. Aerul este filtrat în fiecare încăpere, senzorii gestionează consumul de energie electrică, iar pe acoperiș este montat un sistem de panouri fotovoltaice. Tablele din sălile de curs sunt interactive și rulează softuri educaționale. Sălile de clasă au mobilier de generație nouă. Luminile sunt activate de senzori, iar accesul între etaje se face prin intermediul liftului.

Clădirea liceului cuprinde 34 de săli de clasă, trei laboratoare de informatică, unul de fizică, unul de mecanică, altul de chimie, o sală profesorală, una de festivități și încă una pentru sport. Investiția a mai inclus și sistem de încălzire centralizată, amenajarea curții și a terenului aferent liceului, a terenului de sport exterior, branșamentele la rețelele de utilități. În vechea configurație a liceului, se învăța în două schimburi. Era foarte dificil pentru elevii care locuiesc în localitățile învecinate, obligați să facă naveta seara.

Sebeșul, cu o populație de 26.490 de locuitori, conform recensământului din 2021, este cunoscut și ca orașul cu șomaj zero. Mai multe companii străine importante au realizat investiții mari în municipiu, în ultimii 20 de ani, estimate la peste 1,5 miliarde de euro. În zonă este nevoie, tot timpul, de forță de muncă calificată. Doar compania Daimler Mercedes a cheltuit, începând cu anul 2011, peste 600 de milioane de euro în fabrici în care se produc cutii de viteză pentru autoturisme. (Libertatea)

 

Scroll to Top