Sănătate
Cea mai vastă hartă a creierului muștei de fructe dezvăluie detaliile neuronilor
În 2013, neurologul Davi Bock și echipa sa de la Campusul de Cercetare Janelia al Institutului Medical Howard Hughes au scufundat creierul unei muște de fructe adulte într-o soluție chimică de întărire. Până în 2018, aceștia au tăiat cu migală creierul solidificat, de mărimea unei semințe de mac, în 7.050…
Continuă să scadă mortalitatea cauzată de cancerul la sân în Statele Unite
Cel mai recent raport publicat de American Cancer Society arară că ratele mortalității cauzate de cancerul de sân au scăzut cu 44% din 1989 și că au fost evitate aproximativ 517.900 de decese. “Vestea încurajatoare este că ratele mortalității prin cancer la sân continuă să scadă datorită progreselor în detectarea și…
Un nou tratament pentru cancerul de col uterin reduce riscul de deces cu 40%
Cercetătorii anunță descoperirea unui nou tratament pentru cancerul de col uterin, descoperit în urma unui amplu studiu, care reduce rata deceselor cu 40%. Testul, derulat cu implicarea unor pacienți recrutați în decursul unei întregi decade din Marea Britanie, Mexic, India, Italia și Brazilia, a implicat un curs scurt de chimioterapie înainte…
Rata sarcinilor la adolescente a scăzut în întreaga lume
Ratele de sarcină la adolescente au scăzut în toate regiunile în ultimele decenii, conform datelor compilate de Organizația Națiunilor Unite, care a urmărit numărul de născuți vii la 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani în perioada 2001 – 2020. La nivel global, ratele au scăzut cu…
O nouă combinație de medicamente oprește pentru mai mult timp avansarea cancerului pulmonar
În urma unui studiu global, medicii au descoperit un tratament, bazat pe amivantamab și lazertinib, care oprește progresia cancerului pulmonar pentru aproape doi ani. Experții se declară impresionați de eficiența noii combinații de medicamente, care a oprit cancerul pulmonar să avanseze cu mai mult de 40% mai mult decât tratamentul standard. La…
Un virus modificat ar putea oferi o nouă terapie împotriva HIV
Oamenii de știință sunt pe cale să dezvolte o nouă armă împotriva HIV: o imitație moleculară, care invadează o celulă și fură proteinele esențiale pentru virus. Într-o infecție normală cu HIV, virusul se strecoară într-o celulă imună și deturnează ADN-ul gazdei pentru a se replica. Când un număr mare de celule…
Sănătatea mintală a tinerelor americane s-a ameliorat
Un sondaj realizat în 2021 de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite privind sănătatea mintală a adolescenților arăta că aproape trei din cinci adolescente resimțeau o tristețe persistentă. Un nou sondaj, al aceleiași instituții, făcut anul trecut cu aportul a peste 20.000 de elevi de liceu din întreaga…
Creierul stochează trei copii pentru fiecare amintire
Un nou studiu dezvăluie că memoria pentru o anumită experiență este stocată în mai multe “copii” paralele. Acestea sunt păstrate pentru perioade variabile, modificate în anumite grade și uneori șterse în timp, raportează cercetătorii de la Universitatea din Basel. Grupul de cercetare al profesorului Flavio Donato a folosit șoareci pentru a…
Americanii în vârstă vor avea medicamente mai ieftine
10 medicamente importante, comercializate în Statele Unite, se vor ieftini, ca urmare a negocierilor dintre guvern și companiile farmaceutice. Printre medicamentele ce vor avea un preț mai mic se numără diluanți de sânge, precum Eliquis și Xarelto, dar și medicamente pentru artrită, cancer, diabet și insuficiență cardiacă. Reducerile variază de la 79%…
Mai multe boli pot fi diagnosticate rapid de AI, prin analizarea limbii
Un sistem de imagistică dezvoltat de cercetătorii irakieni și australieni poate diagnostica diabetul, accidentul vascular cerebral, anemia, astmul, afecțiunile hepatice și ale vezicii biliare, COVID-19 și o serie de probleme vasculare și gastrointestinale. Tehnologia folosește algoritmi de învățare mecanică, care au fost antrenați pe baza a 5260 de imagini, pentru a…
O nouă tehnologie ar putea face comunicarea între Pământ și spațiu de 1.000 de ori mai rapidă
Un nou proiect, ce are la bază o rețea care folosește unde laser, lansat în Australia de Vest, ar putea revoluționa comunicațiile globale. Două stații optice terestre, dintr-o rețea plasată strategic, au primit deja cu succes semnale laser de la un satelit german, spun cercetătorii, deschizând calea pentru a crește capacitatea…
Din ce în ce mai multe femei africane folosesc contracepția
Ghana era țara cu cel mai redus nivel de acces la metodele de contracepție, doar 26% dintre femei folosind metode moderne. Dar acest lucru se schimbă rapid, în toată Africa Subsahariană, datorită eforturilor de creștere a accesului. Educația joacă un rol important în acest caz – din ce în ce mai…
Un pacient care și-a pierdut vocea poate vorbi, din nou, cu ajutorul implanturilor neuronale
În urmă cu patru ani, Casey Harrell a început să sufere de scleroză laterală amiotrofică, care i-a afectat mai multe funcții ale corpului, inclusiv vorbirea. În iulie anul trecut, însă, medicii de la Universitatea din California i-au implantat chirurgical electrozi în creier pentru a încerca să discearnă ce încerca să spună. Acest…
Ucraina legalizează canabisul pentru uz medical
În Ucraina a intrat în vigoare o lege care legalizează canabisul medical – medicii pot prescrie acum pacienților medicamente pe bază de canabis, care pot fi achiziționate cu rețetă. Legea nu abordează utilizarea recreațională a drogurilor pe bază de canabis, așa cum a subliniat Ministerul Sănătății. Canabisul, rășina, extractele și tincturile sale…
Decesele cauzate de opioide sunt în scădere în Statele Unite
Decesele prin supradoze de opioide au început să scadă din toamna anului trecut, conform celor mai recente cifre publicate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Scăderea deceselor prin supradoză nu a fost, însă, constantă la nivel național. În timp ce multe state din est au înregistrat scăderi cu între 10…
O proteină nou descoperită poate stopa deteriorarea ADN-ului
Cercetătorii de la Western University au descoperit o proteină ce are capacitatea nemaivăzută de a opri deteriorarea ADN-ului. Numită DdrC (DNA Damage Repair Protein C), aceasta a fost găsită într-o bacterie destul de comună, numită Deinococcus radiodurans, ce poate supraviețui afecțiunilor care dăunează ADN-ului. Fiecare celulă are un mecanism de reparare a…
Cercetătorii lucrează la îmbunătățirea preziceri riscului de demență
Cu ajutorul inteligenței artificiale, oamenii de știință vor analiza 1,6 milioane de scanări ale creierului pentru a dezvolta instrumente menite să prezică riscul de demență. Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh și Universitatea din Dundee vor examina scanările CT și RMN ale pacienților din Scoția capturate de-a lungul a mai bine…
Rata mortalității din SUA a scăzut anul trecut cu 6%
O scădere abruptă a deceselor cauzate de Covid-19 a ajutat rata generală a mortalității din Statele Unite să scadă cu 6% în 2023, potrivit datelor provizorii publicate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Au existat aproximativ 3,1 milioane de decese în SUA anul trecut, pentru o rată ajustată în funcție…
A început testarea primului vaccin împotriva cancerului pulmonar
Medicii testează primul vaccin ARNm din lume împotriva cancerului pulmonar, considerat de specialiști drept revoluționar, datorită potențialului de a salva numeroase vieți. Vaccinul testat instruiește organismul să vâneze și să ucidă celulele canceroase – apoi le împiedică să revină. Cunoscut sub numele de BNT116 și fabricat de BioNTech, vaccinul este conceput…
Progresul făcut în tratarea HIV a crescut speranța de viață în Africa
Speranța medie de viață în Africa Subsahariană a crescut de la 56 de ani în 2010 la 61 de ani în 2023, datorită progreselor înregistrate în lupta împotriva HIV, potrivit unui raport global al ONU. Potrivit raportului, aproximativ 31 de milioane de persoane au urmat tratament antiretroviral în 2023, reducând decesele…
Numărul cazurilor de cancer de piele în rândul adulţilor tineri din Suedia, în scădere, o premieră în Europa
Numărul cazurilor de cancer de piele în rândul adulţilor tineri a scăzut, în premieră, în Suedia, după decenii de creştere, această ţară scandinavă fiind prima din Europa care a înregistrat un astfel de progres, conform unui studiu. Riscul de cancer de piele a scăzut în rândul persoanelor cu vârsta sub 50…