Teoria originii vieții de Pământ ar putea fi regândită, după descoperirea „oxigenului întunecat”


În întunericul complet din adâncurile Oceanului Pacific, oamenii de știință au descoperit că oxigenul nu este produs de organisme vii, ci de bucăți metalice ciudate în formă de cartof care emit aproape la fel de multă energie electrică precum bateriile AA.

Descoperirea surprinzătoare are mai multe implicații potențiale și ar putea necesita chiar regândirea modului în care viața a început pe Pământ, cred cercetătorii.

Până acum, se credea că doar lucrurile vii, cum ar fi plantele și algele, sunt capabile să producă oxigen prin fotosinteză – care necesită lumina soarelui. 

Însă, la patru kilometri sub suprafața Oceanului Pacific, unde nu poate ajunge lumina soarelui, au fost descoperite mici depozite minerale, numite noduli polimetalici, care produc așa-numitul oxigen întunecat.

Descoperirea a fost făcută în zona Clarion-Clipperton, o câmpie abisală care se întinde între Hawaii și Mexic, unde companiile miniere intenționează să înceapă recoltarea nodulilor bogați în metale precum cobalt, nichel, cupru și mangan, care sunt folosite în baterii, smartphone-uri, turbine eoliene și panouri solare. (The Guardian)

Scroll to Top