Oamenii de știință de la Stanford și Universitatea din Amsterdam au creat cea mai subțire lentilă din lume, având doar trei atomi grosime.
Lentilele sunt concepute pentru a colecta lumina, a o îndoi și a o focaliza spre un punct specificat. Acest lucru mărește obiectele pentru a ne corecta vederea, pentru a vedea obiecte foarte mici prin microscoape sau obiecte foarte îndepărtate prin telescoape.
Acestea sunt, de obicei, fabricate din sticlă curbată sau alte materiale transparente, cum ar fi hidrogelurile în cazul lentilelor de contact. Asta poate face ca lentilele să devină destul de groase și grele.
Cercetătorii au venit, însă, cu un nou design, unde lentila este alcătuită din inele concentrice din sulfură de tungsten, care absoarbe lumina roșie ce o lovește și o reemite într-un punct focal la 1 mm.
Aceasta funcționează prin formarea de cvasiparticule cu durată scurtă de viață, numite excitoni, care, apoi, se dezintegrează și emit lumină.
Pentru că focalizează doar lumina roșie, lăsând neafectate alte lungimi de undă, noile lentile au o serie de aplicații interesante, fiind ideale inclusiv pentru căștile de realitate augmentată. (New Atlas)