Animalele de companie pot preveni demența la persoanele de peste 50 de ani care trăiesc singure
Prezența unui animal de companie poate încetini progresul demenței pentru cei care au peste 50 de ani și trăiesc pe cont propriu, potrivit unui nou studiu.
Realizat de cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, China, studiul a constatat un efect benefic în ceea ce privește memoria verbală și fluența în rândul persoanelor în vârstă, care locuiesc împreună cu un animal de companie. Același efect nu a fost observat și la cei care trăiesc complet singuri.
La studiu au participat 7.945 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani (vârstă medie a fost de 66 de ani). Aproximativ 35% dintre aceștia dețineau animale de companie și 27% locuiau singuri.
„Spre deosebire de traiul solitar, deținerea unui animal de companie este legată de reducerea singurătății, care reprezintă un factor important de risc pentru demență și declin cognitiv”, susțin cercetătorii.
În prezent, peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de demență și aproape 10 milioane de cazuri noi apar în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. (Healthing)