Cu mii de ani în urmă, o femeie a supraviețuit la două operații de craniu
În urmă cu până la 4.500 de ani, o femeie a suferit două operații ale craniului și a supraviețuit, arată o descoperire arheologică.
Descoperirea a fost făcută de cercetătorii spanioli, care au analizat rămășițele scheletice ale femeii, ce au fost dezgropate dintr-un cimitir din epoca cuprului cunoscut sub numele de Camino del Molino, situat în Caravaca de la Cruz, în sud-estul Spaniei.
Femeia, care avea între 35 și 45 de ani când a murit, a fost una dintre cele 1.348 de persoane dezgropate din cimitirul care era folosit între 2566 și 2239 î.Hr.
Craniul acesteia prezenta urme ale unei serii de trepanații (proceduri chirurgicale care implică găurirea sau răzuirea găurilor prin craniu, pentru a expune dura mater, stratul exterior de țesut care înconjoară creierul și măduva spinării, ca formă de tratament medical).
Judecând după modul în care se prezentau găurile din craniu, cercetătorii au stabilit că trepanațiile au fost făcute folosind o “tehnică de răzuire”.
În mod uimitor, femeia pare să fi supraviețuit ambelor operații, fapt evidențiat de osul vindecat din craniu. Cercetătorii cred că aceasta a mai trăit câteva luni după a doua operație. (Live Science)