Cercetătorii au modificat părți din ADN-ul puilor de găină pentru a împiedica transmiterea gripei aviare
Cercetătorii au modificat părți din ADN-ul puilor de găină pentru a împiedica transmiterea gripei aviare fără a le afecta sănătatea, o intervenție care s-ar putea dovedi o modalitate simplă și rentabilă de a proteja animalele și oamenii de această boală.
În cadrul unui studiu publicat marți în revista Nature, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Imperial College London și Institutul Pirbright au arătat cum au modificat secțiunea din ADN-ul găinilor responsabilă de producerea ANP32A, o proteină pe care virusul gripal o preia pentru a se replica.
Astfel, puii a căror moleculă ANP32A fusese modificată genetic au fost expuși la o doză normală de tulpină H9N2-ULD a gripei aviare și nouă din zece au rămas neinfectați, fără a se transmite la alți pui.
Răspândirea gripei aviare reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare pentru autoritățile din domeniul sănătății, grupurile de protecție a animalelor și producătorii de alimente. Mai mult de 100 de milioane de animale au fost sacrificate iarna trecută, iar răspândirea la oameni în câteva cazuri izolate a alimentat temerile privind o nouă pandemie. (FT)