Tehnologie
Google ajută la detectarea și urmărirea incendiilor de vegetație prin satelit
Din cauza climei mai calde și mai uscate, incendiile au devenit din ce în ce mai frecvente în întreaga lume. Pompierii s-au bazat și până acum pe sateliți pentru urmărirea acestora, însă, imaginile obișnuite erau la rezoluție redusă și actualizate doar de câteva ori pe zi, ceea ce făcea dificilă…
Un dispozitiv alimentat cu energie solară colectează apă din aer
Oamenii de știință au creat un aparat alimentat cu energie solară capabil să extragă câțiva litri de apă din aer într-o singură zi. Sistemul funcționează într-un ciclu de două etape, care captează mai întâi apa din aer cu un material absorbant și apoi o extrage într-o cameră sigilată folosind căldura soarelui. De…
Un nou satelit va monitoriza emisiile de metan și CO2
Carbon Mapper Coalition a lansat pe orbită primul satelit Tanager-1. Dezvoltat de Planet Labs cu tehnologie NASA, acesta va avea menirea de a stimula acțiunile locale asupra marilor poluatori cu metan și CO2. Tanager-1 este primul dintr-o serie de sateliți dezvoltați și implementați printr-un parteneriat public-privat unic, alimentat de filantropie, care…
Mai multe boli pot fi diagnosticate rapid de AI, prin analizarea limbii
Un sistem de imagistică dezvoltat de cercetătorii irakieni și australieni poate diagnostica diabetul, accidentul vascular cerebral, anemia, astmul, afecțiunile hepatice și ale vezicii biliare, COVID-19 și o serie de probleme vasculare și gastrointestinale. Tehnologia folosește algoritmi de învățare mecanică, care au fost antrenați pe baza a 5260 de imagini, pentru a…
Călătoriile cu avionul sunt din ce în ce mai sigure
Zborul poate fi o experiență stresantă pentru mulți oameni, dar un nou studiu arată cum călătoriile aeriene comerciale devin din ce în ce mai sigure, iar riscul de deces se înjumătățește la fiecare deceniu. Rata mortalității a scăzut la 1 la fiecare 13,7 milioane de îmbarcări de pasageri la nivel global…
Dronele autonome vor face curat pe Everest
Nepalul va desfășura drone grele pentru a transporta gunoiul de pe versantul Ama Dablam, înalt de 6.812 metri, din sudul Everestului. Aceasta va fi prima operațiune comercială pe care o realizează un vehicul aerian fără pilot în zona de mare altitudine a Nepalului. Dronele DJI vor face munca realizată până acum…
O misiune spațială va studia de aproape un asteroid care va trece la mică distanță de Pământ
În încercarea de a se asigura că nu pățim la fel ca dinozaurii, Agenția Spațială Europeană a anunțat o nouă misiune îndrăzneață de apărare planetară, Misiunea Rapid Apophis pentru Siguranța Spațială (Ramses). Această misiune își propune să se întâlnească cu asteroidul 99942 Apophis, un obiect aproximativ de dimensiunea unei nave de…
Un pacient care și-a pierdut vocea poate vorbi, din nou, cu ajutorul implanturilor neuronale
În urmă cu patru ani, Casey Harrell a început să sufere de scleroză laterală amiotrofică, care i-a afectat mai multe funcții ale corpului, inclusiv vorbirea. În iulie anul trecut, însă, medicii de la Universitatea din California i-au implantat chirurgical electrozi în creier pentru a încerca să discearnă ce încerca să spună. Acest…
Japonia construiește un drum automatizat de 500 km între Tokyo și Osaka
Un drum cu benzi mecanizate pentru transportul mărfurilor ar putea ajuta Japonia să rezolve două probleme în același timp: emisiile de gaze cu efect de seră și lipsa șoferilor de camioane. Planurile pentru acest drum, care va lega capitala Tokyo de Osaka, au fost dezvăluite recent de Ministerul Terenurilor, Infrastructurii, Transporturilor…
Coreea de Sud reciclează 98% din deșeurile alimentare
În urmă cu 20 de ani, când a decis să abordeze problema reciclării deșeurilor alimentare, Coreea de Sud arunca 98% din acestea. Acum, 98% din deșeuri sunt transformate în furaje, compost sau energie. Acest lucru a fost posibil prin interzicerea aruncării resturilor alimentare și prin obligativitatea separării și reciclării acestora -…
Un robot prepară singur mâncarea, în funcție de comenzile primite
Roboții sunt utilizați pentru o gamă largă de sarcini în industria alimentară. Aceștia pot fi găsiți pe câmpurile cu plantații, la recoltare sau la sacrificarea animalelor, dar și în sortare, ambalare, paletizare, precum și în preluarea comenzilor și controlul calității. Echipați uneori cu inteligență artificială și sisteme de viziune artificială, roboții…
O nouă tehnologie de extragere a litiului din saramură promite cheltuieli mai mici și durabilitate
O nouă metodă de extragere a litiului din apa sărată poate oferi o alternativă mai eficientă, mai rentabilă și mai ecologică la producția tradițională de litiu, necesară dezvoltării bateriilor. Noua metodă de extragere a litiului din saramură costă cu 40% mai puțin decât metodele folosite în prezent și este mai fiabilă…
China a realizat comunicații spațiu-sol cu un satelit cuantic ușor
O echipă de cercetători chinezi a dezvoltat un microsatelit cuantic compact care poate efectua distribuția cheilor cuantice spațiu-sol folosind stații solare ușoare și portabile. Microsatelitul, care cântărește puțin peste 20 de kilograme, reprezintă o reducere majoră a dimensiunii și greutății în comparație cu sateliții cuantici anteriori, permițând o desfășurare mai flexibilă…
O pastilă cu senzori și camere video intră în testare clinică
Startup-ul medical Endiatx se pregătește să introducă pe piață o pastilă care poate realiza analiza internă a organismului cu ajutorul unor camere video și senzori de mici dimensiuni. PillBot este o capsulă robotică ingerabilă, echipată cu camere, senzori și capacități de comunicare wireless, permițând medicilor să examineze tractul gastro-intestinal cu precizie…
Taxiurile autonome pot circula fără supraveghetor în Shanghai
Shanghai a devenit cel mai nou oraș chinez în care mașinile autonome pot circula lipsite de supravegherea unui operator, într-un efort al autorităților de a sprijini dezvoltarea acestei tehnologii. Rezidenții din anumite părți ale orașului, pot acum rezerva călătorii gratuite cu robotaxiuri de la patru companii – Baidu, Pony.ai, Auto X…
Bateriile produse în China sunt tot mai ieftine
Prețurile bateriilor produse China continuă să scadă, iar implicațiile acestui fapt vor începe să se vadă și în piața auto globală. În ultimul an, prețul pentru celulele de baterii cu fosfat de litiu-fier din China a scăzut cu 51%, la o medie de 53 de dolari pe kilowatt-oră. Asta, în timp…
Medicii englezi au apelat la AI pentru a îmbunătăți rata de detecție a cancerului
Folosind inteligența artificială pentru a scana înregistrările medicilor cu scopul de a găsi modele ascunse, specialiștii din Anglia au reușit să obțină o rată de depistare a cancerului mai bună cu aproximativ 8%. Rata de detectare a cancerului a crescut de la 58,7% la 66% în cabinetele medicilor britanici care au…
O nouă tehnologie doboară recordul pentru transferul de date prin fibră optică
O echipă internațională de cercetători a doborât recordul pentru comunicațiile prin fibră optică comercială. Extinzând lățimea de bandă a fibrei optice, echipa a realizat rate de transfer de patru ori mai mari decât sistemele comerciale existente și cu 33% mai bune decât recordul anterior. Succesul cercetătorilor derivă, în parte, din utilizarea…
Starlink lansează o antenă mai mică pentru conexiunile prin satelit
Compania de internet prin satelit Starlink a lansat Starlink Mini, o antenă portabilă, semnificativ mai mică decât cele de până acum, pentru recepționarea internetului prin satelit. Starlink Mini, despre care Elon Musk spune că „va schimba lumea,” este cât un laptop mai gros – suficient de mică pentru a fi cărată…
Aproape jumătate dintre mașinile vândute de Volvo în iunie au fost plugin
48% dintre mașinile pe care Volvo le-a vândut în luna iunie au fost plugin, după ce vânzările acestora au crescut cu 41%. În același timp, mașinile exclusiv electrice au reprezentat 36% din vânzările la nivel global ale companiei. Un motiv cheie pentru creșterea vânzărilor de vehicule electrice ale mărcii a fost modelul…
Un test de sânge poate prezice boala Parkinson cu ani înainte de apariția simptomelor
Cercetătorii de la University College of London au dezvoltat un test de sânge care identifică cu exactitate maladia Parkinson cu până la șapte ani înainte ca simptomele sale să se manifeste, prin măsurarea nivelurilor a opt biomarkeri. S-a folosit o tehnică numită spectrometrie de masă pentru a identifica biomarkerii în stadiile…